• Geboortekaartjes op maat
  • creatief, no nonsens en gezellig
  • unieke ontwerpen

Borst of Fles?

Gepubliceerd op 30 januari 2019 om 14:00Liefs,

Juul en Saar

Wanneer je zwanger bent is er veel om over na te denken, zo ook welke voeding jij je kindje gaat geven. Sommige vrouwen weten al voor dat ze zwanger zijn wat hun voorkeur heeft, en andere hebben er nog niet echt over nagedacht. In deze maatschappij wordt er vaak gediscussieerd over het geven van borstvoeding en flesvoeding, meningen worden opgelegd en moeders worden aan het twijfelen gebracht. Zo lang je een keuze maakt die bij jullie en jullie kindje past, doe je het altijd goed! Wat vinden wij van de eeuwige borst / fles discussie? Dat lees je hieronder. 

Ik ga het proberen

Borstvoeding is een prachtig natuurlijk proces, een intiem moment met je kindje en heeft veel voordelen op het gebied van gezondheid en ontwikkeling.  Zo bevat het afweerstoffen, bepaalde vitamines en is het een stuk goedkoper dan flesvoeding. Want borstvoeding geven is niet altijd gratis zoals  men vaak beargumenteerd. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen of huren van kolfmateriaal

crèmes en pads tegen tepelkloven en borst pads voor het opvangen van lekkend moedermelk.  Er is maar weinig is het leven gratis, en borstvoeding krijg je dan ook zeker niet  gratis cadeau. Ook weet je van tevoren nooit of het gaat lukken om borstvoeding te geven, of je kindje het fijn vindt aan de borst en of het iets is wat bij jou past. Dat kan je van tevoren allemaal niet bedenken, vandaar dat veel vrouwen vaak zeggen ik ga ‘proberen’ borstvoeding te geven. En dat is ook precies wat het is, je zet je ervoor in en je probeert het maar lukt het niet, of past het niet bij jou? Dan is dat gewoon zo. 
Borstvoeding vergt doorzettingsvermogen, tijd en energie en dat is het allemaal waard als je na een week kan zeggen  “ Yes! Het gaat de goede kant op”. Maar dit is niet voor iedere vrouw weggelegd. Voor deze challenge sta je gelukkig nooit helemaal alleen, er zijn verpleegkundige  ,kraamverzorgende, verloskundige en lactiekundigen die je kunnen begeleiden en informeren tijdens het geven van borstvoeding. 

Is het geven van Flesvoeding dan echt zo slecht?
Natuurlijk niet! en een ieder die je dat wijst maakt weet niet waar hij/zij het over heeft.
Je kindje ontwikkelt zich ook gewoon als je kunstvoeding geeft, en ook hier zitten zo zijn voordelen aan. Zo weet je precies wat je kindje binnen krijgt, kan je de voedingen afwisselen met je partner en heb je wat meer tijd doordat je bijvoorbeeld niet hoeft te kolven.
De keuze om kunstvoeding te geven, of dit nou vrijwillig is of omdat borstvoeding geven niet haalbaar is, is echt geen verkeerde keuze. Wij hebben in Nederland prima kunstvoeding en ook hiermee wordt je kindje groot.

Maar waarom hebben zoveel moeders het gevoel dat ze falen als de borstvoeding niet lukt, of krijgen ze met regelmaat een opmerking wanneer zij ervoor hebben gekozen om helemaal geen borstvoeding te geven.

Zij hebben gekozen voor de fles en worden zij daardoor vaak bestempeld tot ‘ minder goede moeders’  Of wordt er aan de toonbank bij de drogist gezegd dat je geen baby zegeltjes mag sparen voor de kunstvoeding want zij vinden dat je de eerste zes maanden borstvoeding moet geven.  Wij denken dan alleen maar  “ waar bemoeien deze mensen zich mee?” Het land staat geregeld op zijn kop door discriminatie, maar ook dit is discriminatie. en hiermee geef je een moeder het gevoel niet het beste uit zichzelf te halen omtrent de opvoeding van haar kind, een zeer gevoelig onderwerp wat totaal niet nodig is. 

Het is anatomisch of medisch gezien niet altijd mogelijk voor een moeder om borstvoeding te geven, of zij zijn er van tevoren gewoon al heel zeker van dat zij geen type zijn voor het geven van borstvoeding, een keuze die juist gerespecteerd moet worden! Hoe goed is het dat je kiest voor iets wat meer bij jou past, daardoor veel relaxer bent en dit ook kan overdragen aan je kindje. Je geeft dan al het voorbeeld aan je kindje dat je je niet moet laten leiden door de maatschappij, maar moet kijken wat bij jou past! En of dat nu borstvoeding of flesvoeding is.. Je doet het goed! 

Mama je doet het goed
Dat borstvoeding iets moois is, en zoals overal wordt gezegd het beste voor je kindje dat weten we en zullen we ook niet ontkennen. En wij kiezen geen kant, maar wij kiezen voor de moeders! En zijn daarom tegen alle vooroordelen, meningen en stempels die zij opgelegd krijgen! Die hormonen zijn al vervelend genoeg, dus laten we ieder gewoon respecteren en iets vaker zeggen
“ Mama je doet het goed!”


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.