• Geboortekaartjes op maat
  • creatief, no nonsens en gezellig
  • unieke ontwerpen

Water in plaats van wijn

Gepubliceerd op 25 maart 2019 om 08:00

In mijn vorige blog zwoor ik plechtig om deze keer over iets anders te schrijven. Lang heb ik over het onderwerp voor deze blog niet na hoeven denken, namelijk; alcohol. En dan met name dus het gebrek er aan tijdens een zwangerschap.
Het zal zomaar zo kunnen zijn dat ik met deze blog iemand voor de neus stoot, alvast mijn excuses. Dit is gewoon mijn gevoel, en wat ieder ander erbij voelt is wat mij betreft ook helemaal prima!

Want: mijn gevoel zegt namelijk dat ik SNAK naar een glas wijn! Nee ik doe het niet, nee ik wil het niet, ja ik denk aan mijn kindje en nee het is niet erg om niet te drinken. Want ja, óók ik weet waar ik het voor doe. Maar godver wat ben ik jaloers op die wildvreemde persoon in een restaurant mét een fles wijn op tafel. Of op die twee meiden van 21 op een terrasje, die nog lang niet in deze levensfase zitten en luidruchtig hun glazen prosecco tegen elkaar aan klinken als ik voorbij loop met mijn dikke pens. En eigenlijk ben ik het meest jaloers op mijn vent, die zo heerlijk solidair zijn speciaal biertjes naast mij zit weg te drinken. Nee hoor lieverd, ga je gang…

 

 

Het gekke is, tijdens mijn vorige zwangerschap had ik hier totaal geen last van, ik miste eigenlijk niks, behalve af en toe een broodje filet americain. En nu, pfff, ik droom er zelfs van. Om vervolgens wakker te worden met een enorm schuld gevoel. Loedermoeder dat ik ben…
Ik droom dat ik stiekem een fles wijn achterover gooi als er niemand kijkt, dat ik op feestjes stiekem slokjes neem van andermans drankjes en ga zo maar door. 
En weet je wat nog gekker is? Je zal het vast niet meer geloven na het lezen van bovenstaande… Maar ik ben normaal gesproken echt geen drinker, in ieder geval nog lang in de buurt van een alcoholist. Doordeweeks drink ik nauwelijks, en het is ook niet zo dat ik elk weekend een fles wijn achterover mik.  Maar toch voelt het zo deze zwangerschap, vertel mij als-je-blieft dat ik niet de enige ben?!

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel wetenschappelijke onderzoeken te vinden op het web over de risico’s van alcohol gebruik tijdens de zwangerschap, die mij er dan weer haarfijn aan herinneren waarom ik het ook alweer niet doe! Ze zijn niet fraai hoor, die risico’s. Foetale sterfte, vroeggeboorte, FAS (Foetaal Alcohol syndroom), laag geboortegewicht en ga zo maar door. Ik wil het niet op mijn geweten hebben, en laat gerust een aantal maanden de liquor43 in de schuur staan.

Het idee om zodra ik bevallen ben een fles open te trekken en te proosten klinkt mij wel als muziek in de oren. Realistisch is het niet, want na twee slokken ben ik hoogst waarschijnlijk knock out. Los daarvan ben ik wel van plan om borstvoeding te gaan geven dus zal ik dit moment nog even moeten uitstellen.  Want, alcohol komt ook in de borstvoeding terecht, en dat wil je natuurlijk niet.Ze zeggen dat als je 1 glaasje hebt gedronken en je drie uurtjes wacht, je lichaam de alcohol al heeft afgebroken. Op die manier kun je als je borstvoeding geeft best af en toe eens een glas wijn drinken. Zelf loop ik toch liever niet het risico dat het toch mis gaat. 

Maar… Eerlijk is eerlijk. Als ik dan eenmaal goed genoeg herstelt ben, sommeer ik mijn vriendinnen direct het terras op om een heerlijke alcoholische versnapering met mij te nuttigen! Cheers!

xoxo Yanne

 

Als je denkt dat het je niet alleen lukt om te stoppen met het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts, die kan jou hier bij begeleiden.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.