• Geboortekaartjes op maat
  • creatief, no nonsens en gezellig
  • unieke ontwerpen

Vluchtkoffertje

Gepubliceerd op 16 maart 2019 om 09:54

De uitgerekende datum komt in zicht, en dat betekent dat er steeds minder tijd is om dingetjes te regelen. Is het kamertje al helemaal af, zijn de kleertjes al gewassen? En dan is er ook nog het vluchtkoffertje.
Juul werkt als verpleegkundige op de afdeling verloskunde en weet precies wat er in je vluchtkoffertje moet zitten, en wat niet. 

Op welke dag je precies gaat bevallen kan je niet altijd van tevoren weten. Vanaf de 37ste week 'mag' je bevallen en is je kindje klaar voor een leven buiten de baarmoeder. Maar hij/zij kan ook zomaar lekker warm blijven zitten tot de 42ste week.
Alleen bij een geplande keizersnede of een geplande inleiding weet je enigszins wanneer je gaat bevallen, maar zelfs dan kan je nog wel eens verrast worden.
Genoeg reden dus om je vluchtkoffertje bijtijds klaar te zetten, want laten we eerlijk zijn dat wil je niet in een stress situatie aan je partner over moeten laten..

Gemiddeld gaat een zwangere rond de 34 weken zwangerschap met verlof, een perfect moment om de laatste dingetjes te regelen. En zo ook het vluchtkoffertje, zo weet je precies wat je nog moet aanschaffen of regelen voor het koffertje definitief klaar staat.

 

De vluchtkoffer zoals die genoemd wordt is een van die taken die je het best zo snel mogelijk af kan ronden, en vanaf een bepaald moment is het motto dan ook "wherever you go, the vluchtkoffer Goes." 
Maar wat moet je nou allemaal precies meenemen, en wat kan je thuislaten?

Of je nu met een medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen of met een poliklinische bevalling in het ziekenhuis bent, je weet nooit hoe de bevalling zal verlopen en hoeveel dagen je in het ziekenhuis zal verblijven. Daarom is de eerste tip gelijk Pak ruim in, en houd hierbij rekening met meerdere outfits per dag voor zowel jezelf als voor je kleintje. 
En weet je of er een mogelijkheid is voor je partner om ook in het ziekenhuis te blijven slapen? vergeet dan zeker ook zijn spullen niet. 

Wees voorbereid

Omdat je nooit weet hoeveel dagen je in het ziekenhuis of kraamhotel zal verblijven, is het verstandig om van drie dagen uit te gaan. Zo weet je zeker dat er voldoende spullen zijn, en als het nodig is kan je partner altijd thuis nog extra halen. 
Ook als je thuis wilt bevallen is het aan te raden om een vluchtkoffertje klaar te hebben staan. Just in case.

In principe ga je dus voor drie personen inpakken, voor drie dagen. De een vindt het handig om dan ook drie aparte tassen/koffers klaar te zetten, en de ander bundelt alles in dezelfde tas/koffer.

Organiseer
Zorg er wel altijd voor dat het voor je partner of kraamverzorgster/verpleegkundige makkelijk is om spullen voor je uit de tas te pakken zonder de hele boel overhoop te moeten halen. 
Zo kan je bijvoorbeeld outfits van je kindje bundelen in een zakje. 
Een volledig outfit voor je kindje bestaat uit : 

  • Mutsje
  • Romper
  • Bovenkleding ( Boxpakje of broekje+truitje ) 
  • Sokjes / sloffen
  • eventueel wantjes 

Baby

Wat moet je allemaal inpakken voor je kindje? hierboven hebben we het al  gehad hoe een outfit van je kindje eruit ziet. Een pasgeboren baby is in het begin vaak misselijk en geeft regelmatig nog wat vruchtwater op. Je zal daarom ook soms meerdere keren per dag het pakje moeten vervangen. Ga bij het inpakken uit van twee outfits per dag en neem eventueel nog wat reserve rompertjes mee. Dit geldt ook voor het mutsje, wanneer je kindje is geboren wordt er gelijk een mutsje op gedaan. Dit doen we om warmteverlies te voorkomen, doordat het gelijk na de geboorte wordt opgezet zal het mutsje nat worden van het vruchtwater en de huidsmeer, en om verdere afkoeling te voorkomen krijgt je kindje wanneer hij/zij aangekleed wordt een droog mutsje op. Neem dus altijd een eerste mutsje mee wat weggegooid kan worden. Pas wanneer je kindje aangekleed wordt zal er een 'schoon' mutsje opgedaan worden.

Verder is het belangrijk dat je van tevoren al bedenkt wat je nodig kan hebben in het ziekenhuis, kies je er bijvoorbeeld voor om flesvoeding te geven? neem dan alvast jullie eigen fles mee, eventueel de kunstvoeding en een fop speentje. Een pasgeboren baby past over het algemeen in maatje 50 - 56. 

Wanneer er een klein kindje wordt verwacht kan maatje 44 ook voor de zekerheid meegenomen worden, maar groter dan maat 56 zal in de eerste weken niet nodig zijn.
Ziekenhuizen hebben spuugdoekjes, omslagdoeken, hydrofiele doeken, luiers en luierdoekjes, maar wens jij je eigen producten te gebruiken neem ze dan zeker mee.  

Mama
Naast je kindje is het natuurlijk ook heel erg belangrijk dat je voor jezelf spullen inpakt. 
en hetgeen waar je tijdens en na je bevalling het meest behoefte aan hebt is comfort, houd hier dan ook rekening mee met de kleding die je meeneemt. 
Tijdens je bevalling kan je het best iets aantrekken wat luchtig is en makkelijk zit, en vergeet vooral de warme sokken niet. Men zegt dat je met koude voeten niet kan bevallen!
Voor je kraamtijd is het vooral fijn om comfortabele kleding te dragen. 

Door hormonen zal je het waarschijnlijk vooral warm hebben en aangezien het in een ziekenhuis eerder warm dan koud is en je voornamelijk nog je tijd in bed doorbrengt, raden wij ook hier luchtige kleding aan. 
Houd rekening met makkelijke truitjes voor het geven van borstvoeding.
Geef je flesvoeding? Begin dan direct met het dragen van strakke BH's, dit gaat de aanmaak van moedermelk tegen.

Kies in je kraamtijd niet voor sexy ondergoed, de kraamverbanden vinden beter hun plek in oma onderbroeken dan in een string.  In het ziekenhuis is meer dan genoeg voorraad van kraamverbanden, matjes en meestal ook zoog krompessen. Ook kolf spullen zijn op een verloskunde afdeling aanwezig mocht je hier gebruik van willen maken. 
Wat vooral een belangrijk punt is gedurende je hele kraamtijd voor zowel jezelf als voor je partner is dat je zorgt dat je iets aan je voeten hebt wanneer je uit bed stap. 
Sloffen, slippers of sokken zijn al voldoende, wanneer je deze maar uittrekt op het moment dat je weer in bed stapt. 

Overig
Naast kleding neem je natuurlijk ook cosmetica / toilet artikelen mee, vergeet vooral je tandenborstel en je haarborstel niet. Dit zijn de meest vergeten spullen in het vluchtkoffertje.
En gebruik je medicijnen? neem deze dan ook altijd mee.  
Voor je partner kan je ook kleding en douche artikelen meenemen indien er mogelijkheid is tot rooming-in in het ziekenhuis waar je gaat bevallen. 
Vergeet niet je oplader van je telefoon, laptop, camera etc. mee te nemen en neem dan natuurlijk ook gelijk deze producten mee indien jullie dit willen

Verder is het altijd handig om muntgeld mee te nemen naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een rolstoel, een snoepautomaat of kluisje.
Ga na of je ingeschreven staat in het ziekenhuis, neem anders je identiteitsbewijs en verzekeringspas mee.  Neem altijd je patiëntenstickers mee als je deze hebt en vergeet vooral je zwangerschapskaart niet. 

Denk niet alleen aan praktische spullen maar ook aan kleine versnaperingen.
Neem bijvoorbeeld liga mee, dextro voor tijdens de bevalling en een fijne fles met water.
want na je bevalling zal je behoorlijk wat dorst krijgen!. 

Afstrepen
Omdat je waarschijnlijk na het lezen van dit artikel de draad kwijt bent, hebben wij een handig checklist gemaakt. Print 'm uit en afstrepen maar! 

Vluchtkoffertje - Checklist.pdf


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.