• Geboortekaartjes op maat
  • creatief, no nonsens en gezellig
  • unieke ontwerpen

Geboorteplan. wel of niet?

Gepubliceerd op 16 maart 2019 om 16:38

Een geboorteplan of ook wel beval plan, is een formulier waarop jij en je partner je voorkeuren en wensen aangeven betreft de bevalling en de periode daarna. 
Het kan je een houvast geven, juist wanneer je alle controle los moet laten. 
Maar wat is nou echt de meerwaarde van een geboorteplan? is het echt noodzakelijk of kan je ook makkelijk zonder?

Gedurende je zwangerschap leef je toe naar dat ene moment, de bevalling.
Negen maanden lang kijk je uit naar het moment waarop je eindelijk je kindje kan ontmoeten, maar voor dat moment er is moet je eerst nog een zware taak verrichten. 
Of het nu je eerste zwangerschap is of niet, een bevalling is altijd spannend.
Waar de een er heel erg tegen op kan kijken,  gaat de ander er geheel onbevangen in. 
Het lastigste van bevallen is de controle loslaten, daarnaast moet je ook vertrouwen hebben in de professionals die jou bijstaan tijdens deze gebeurtenis.

Veel vrouwen hebben moeite met het loslaten van de controle. En hoe lastig het ook is, dit is best een belangrijke factor tijdens de bevalling. 
Weet jij van tevoren al dat je hier heel veel moeite mee hebt, dan is het aan te raden om hier een cursus voor te volgen tijdens je zwangerschap, of een gesprek aan te gaan met je arts/verloskundige.

Zie ons artikel over zwangerschapscursussen

het andere aspect is het vertrouwen van de professionals die jou en je partner bijstaan tijdens de bevalling, soms ken je de verloskundige al je hele zwangerschap of je bevalt medisch bij een arts of klinisch verloskundige die je nog niet eerder hebt ontmoet. Het zal jullie verbazen hoe je snel een een vertrouwensband kan opbouwen met de professionals die jullie helpen. 
Maar om jezelf net wat meer controle en vertrouwen te geven kan een geboorte of beval plan een goede houvast zijn.

Je weet tenslotte niet of je tussen de weeën door wel de puf hebt om je verloskundige of kraamverzorgster op de hoogte te brengen van jullie wensen en voorkeuren. Wanneer je alles op papier hebt staan kan elke professional die jullie komt bijstaan zich inlezen en daardoor rekening houden met jullie geboorteplan.

Voorbereiding
Tijdens je zwangerschap kan je rustig bedenken wat er in jouw geboorteplan moet komen, wat je prettig zou vinden tijdens je bevalling en waar de professionals rekening mee moeten houden. Zo richting het einde van je zwangerschap vraagt je arts of verloskundige het geboorteplan in te vullen en mee te nemen naar de volgende afspraak. 
Daar wordt het plan doorgelezen en besproken. Zo worden jullie van tevoren al op de hoogte gebracht welke wensen wel of niet haalbaar zijn, en wanneer er vanuit medische redenen van afgeweken zal worden. 
Door er al uitvoerig over na te denken en het te bespreken met je arts/verloskundige kan je toch op een bepaalde manier de controle houden over je bevalling. 

Overdenken
Het gevaar kan zijn dat je er teveel mee bezig zal zijn, en daardoor de controle alsnog niet los kan laten. Vraag je arts of verloskundige om advies en hulp wanneer je merkt teveel bezig te zijn met de bevalling en hier angsten voor te hebben.

Geboorteplan
Of je een geboorteplan wilt invullen is geheel aan jullie. De meeste geboorteplannen die we voorbij zien komen hebben vrijwel dezelfde wensen / ideeën erop staan.
Wanneer je nog niet eerder bent bevallen weet je niet wat wel of niet normaal is tijdens een bevalling. En als je wel al een keer eerder bent bevallen dan weet je misschien heel goed wat je fijn en minder fijn vondt aan de vorige bevallen.

De meest voorkomende wensen op een geboorteplan zijn: 

  • Niet teveel mensen op de kamer
  • Duidelijke communicatie gedurende de bevalling
  • Partner knipt de navelstreng door
  • Wel of geen hulp tijdens het opvangen van de weeën 
  • Ideeën over pijnstilling zoals voorkeuren. 
  • Navelstreng uit laten kloppen na de bevalling
  • familieleden die aanwezig zijn tijdens/vlak na de bevalling

Bovenstaande onderwerpen zijn het meest voorkomend op een geboorteplan, veel van deze punten worden door de professionals automatisch al gedaan of wordt al rekening mee gehouden. Maar voorkeuren zoals hulp tijdens het opvangen van de weeën, voorkeuren betreft pijnstilling zijn goede onderwerpen om van tevoren al over nagedacht te hebben. 

Het invullen van een geboorteplan is zeker niet verplicht, en ook zonder kunnen jullie een fijne ervaring over houden aan de bevalling.
Het is slechts een hulpmiddel wat jullie wat meer controle kan geven over de situatie. 

Geboorteplan invullen? download hieronder het kleine streepjes geboorteplan en ga vol vertrouwen de bevalling in!

Download hier het geboorteplan van Kleine Streepjes

Geboorteplan by kleine Streepjes.pdf


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.